با رعایت 10 عادت ساده روزانه میتوانید عمر طولانیتر و زندگی سالمتری داشته باشید. از تغذیه مناسب تا مدیریت استرس،...
خواص عسل سیاه تلو
سیاهتَلو از درختان بومی ایران است.
در بسیاری از مناطق گلستان، سیاه تلو در حاشیه مزارع برای محافظت از حیوانات وحشی در مناطق نزدیک به جنگل استفاده شده و شاید در نگاه اول خارهای آن جلب توجه کند و لیکن گلهای این درختچه، شهد بسیار خوبی دارد که زنبور عسل از آن استفاده می کند. عسل آن دیرتر رس (کریستاله) میزند. این درخت برای زنبورداران و مصرفکنندگان عسل فرصت مغتنمی است.
سیاه تلو را در نور و گرگان «سیاه تلی» مینامند؛ در منطقه وسیعی از گیلان، «قره تیکان»، «بورتیکان»، «چنگل» نامیده می شود، در طالش آنرا به نام «سیه بور» و در درفک «یله بور»، در گرگان و مازندران «اسکم تلی»، در رودبار «گربه بور» میخوانند. در زبان عربی هم صامور، الشبه نامیده میشود.
ویژگیهای عسل سیاه تلو
- ساکارز زیر 3 درصد
- رطوبت 15 تا 20 درصد
- رنگ طلایی روشن
- شیرینی متوسط
- زمان تولید شهد در گلستان اوایل اردیبهشت تا اوایل تیرماه
- مدت زمان گلدهی کوتاه 3 تا 5 هفته
مشخصات ظاهری
درختچه یا درختی است کوچک، خاردار و خزانکننده. بلندی سیاهتلو معمولاً ۲ تا ۳ متر هم میرسد. ساقه آن خاردار و منشعب است. خارها در کناره برگها یکی به صورت راست (قائم) و دیگری خمیده قرار گرفتهاند. برگهای سیاهتلو بیضی شکل و نوکتیز با کنارههای صاف هستند. در انتهای دُمبرگ زائدهای کوچک و برگ مانند بهنام گوشوارک قرار دارد.
گلها زردرنگ و در گلآذین خوشه جای دارند و در بهار؛ از اواسط فروردین تا اواسط خرداد شکوفه میدهند. میوهی آن کرویشکل و بهرنگ سبز مایل به زرد است که در پاییز قهوهای میشوند. درون هر میوه یک دانه وجود دارد.
زیستگاه
این گیاه بومی جنوب اروپا، شمال آفریقا و منطقه مدیترانه از اسپانیا تا مراکش تا جنوب غربی آسیا، ایران، تاجیکستان و شمال چین است.
در ایران از اَرَسباران و دامنههای جنگلی کوههای البرز تا گلیداغ و در آذربایجان و غرب کشور در کوههای زاگرس تا فارس میروید.
در بعضی نواحی نیز به عنوان زینت ویا به منظور جلوگیری از وارد شدن چهارپایان و حیوانات وحشی در حاشیه این مزارع کاشته میشود.
سیاه تلو در اروپا به عنوان گاریگ (garrigue) شناخته میشود، که یک نوع پوشش گیاهی خشک و خاردار است که در منطقه مدیترانه رشد میکند. گاریگ شامل گیاهان بومی و معطری مانند رزماری، اسطوخودوس، برگ بو، آویشن و ارطه است. گاریگ در اروپا به عنوان یک نوع زیستگاه برای حفاظت از تنوع زیستی مهم است.

انواع سیاه تلو
سیاه تلو واریتههای متعددی دارد که دو واریته مهم آن در زیر این متن آورده شده است؛
واریتهی spina-christi: این گونه درختچه یا درخت کوچکی است که تا 4 متر ارتفاع میرسد. شاخههای آن خاردار و خمیده هستند و برگهای آن بیضی، براق و سبز روشن هستند. گلهای آن زرد رنگ و میوههای آن چوبین و دور آنها حلقهای است.
واریتهی macrocarpa: این گونه درختچه یا درخت کوچکی است که تا 3 متر ارتفاع میرسد. شاخههای آن خاردار و خمیده هستند و برگهای آن بیضی، براق و سبز روشن هستند. گلهای آن زرد رنگ و میوههای آن چوبین و دور آنها حلقهای است. این گونه نسبت به گونه قبل میوههای بزرگتر و حلقههای پهن تر دارد.

کارل لینه گیاهشناس و دانشمند سوئدی
سیاه تلو بخشی از گاریک است. گاریک به عنوان یک پوشش گیاهی خشک و خاردار در اروپا به عنوان یک نوع زیستگاه برای حفاظت از تنوع زیستی مهم است.
ارقام دیگر سیاهتلو
در تیره Rhamnaceae ، گیاهان مفید دیگری وجود دارند. که بعضی از آنها به استفادههای درمانی به شرح زیر در نواحی محل رویش به عمل میآید:
1.Ceanothus americanus : درختچهی کوچکی است که در آمریکا شمالی میروید. پوست ساقه آن به رنگ مایل به قرمز و گلهای آن به رنگ سفید مایل به آبی است. پوست ساقه آن بصورت چای و بنام نیوجرسی معروف است و پوست ریشهاش به عنوان

مقوی، قابض مصرف میشود. وجود نوعی آلکالوئید نیز بنام سئانوتین در آن ذکر شده است. بعلاوه اسید سئانوتیک است.
اسید سئانوتیک ( اسید امولیک ) به فرمولC30 H46 O5 و به وزن مولکولی 67/486 است. استخراج آن توسط Julian و همکارانش صورت گرفته است. همانند بودن آن با اسید امولیک نیز توسط Mechoulam محقق شده است. اسید سئانوتیک به حالت متبلور در مخلوطی از متانول و اتر بدست میآید. در گرمای 356 – 357 درجه نیز ذوب میشود.
2. Colletia horrida willd : درختچه کوچکی است. که شاخههای جوان آن بصورت خاردار قوی با ظاهر مخروطی، تغییر شکل حاصل میکند. گلهای آن سفید و معطر است.
3. Gouania dominaguensis : درختچهای است که در نواحی حاره آمریکا و آنتیل میروید؛ پوست ساقه و چوب آن به عنوان مقوی و تب بر مصرف میگردد.
4. Discaria febrrifuga : در مناطق مختلف برزیل میروید. پوست آن به عنوان تب بر مصرف میشود.
5. Ventilago maderaspatane: در نواحی مختلف هند میروید و برای آن اثر تب بر قوی قائل میباشند.

اگر دوست دارید سالم بمانید و تجربهای به یادماندنی از عسل طبیعی داشته باشیم لیست عسلهای ما را ببینید. هم اکنون خرید میکنم.
خواص درمانی سیاهتلو
این گیاه از قدیمالایام مورد شناسایی مردم بوده و از آن تحت نامهای rhamnos, paliurus استفادههای درمانی بعمل میآمدهاست. سابقاً به عنوان قابض، مقوی، مدر، ضد نزله مصرف میشده است. ریشه و برگ این گیاه جهت رفع بیماریهای نزله و اسهال به کار میرفته است. میوه گیاه بهطوری که در کتب علمی و داروئی جدید منعکس است دارای اثر مدر و دفعکننده اسید اوریک خون و اوره است؛ و از آن میتوان جهت کاهش کلسترول خون نیز استفاده به عمل آورد. در رفع رسوبات اداری مؤثر واقع میشود. بعلاوه مصرف آن باعث پایین آمدن فشار خون میگردد. برای کاهش قند خون و دیابت مفید دانسته شدهاست. مطالبی که در زیر میآید مستند به مقالات علمی معتبر است.
برخی تحقیقات نشان دادهاند که عصاره سیاه تلو میتواند رشد سلولهای سرطانی را مهار کند و به برخی از شکلهای سرطان مانند سرطان پستان، پروستات، روده بزرگ و پوست مقابله کند(Zengin و همکاران، 2023؛ Takim و همکاران، 2020) .
مدر: سیاه تلو دارای ترکیبات فعالی است که باعث افزایش تولید و دفع ادرار میشوند و به درمان عفونتهای ادراری، سنگ کلیه و احتباس آب کمک میکنند.
سیاه تلو دارای خاصیت ضد التهاب و ضد درد است و به کاهش التهاب و دردهای ناشی از بیماریهای مفصلی مانند آرتروز، آرتریت و گوت مفید است (Zengin و همکاران، 2015).
سیاه تلو دارای خاصیت قابض است و باعث جذب آب اضافی در روده میشود و به درمان اسهال، خونریزی رودهای و التهاب روده کمک میکند.
سیاه تلو حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی است که باعث کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) در خون میشوند و به پیشگیری از بیماریهای قلبی-عروقی نظیر آترواسکلروز، فشارخون بالا و سکته قلبی یا مغزی منجر میشوند(Mosadegh و همکاران، 2004).
دمنوش سیاهتلو
برای بهرهبرداری از خواص دارویی سیاه تلو، معمولاً از عصاره، چای، عسل یا پودر آن استفاده میشود.
دمنوش سیاه تلو به طور معمول به دمنوش برگ درخت تلو (که به نامهای دیگری مانند "چای سیاه کوهی" نیز شناخته میشود) اشاره دارد. این دمنوش از برگهای گیاه تلو تهیه میشود که در برخی مناطق کوهستانی ایران یافت میشود. روش تهیه دمنوش تلو به شرح زیر است:
مواد لازم:
- برگهای خشک شده تلو (یک قاشق غذاخوری)
- آب جوش (یک لیوان یا 200 میلیلیتر)
- عسل یا شکر (در صورت تمایل برای طعمدهی)
طرز تهیه:
آماده کردن برگها: برگهای خشک شده تلو را با دست خرد کنید. بهتر است از برگهای تازه و معطر استفاده کنید که خشک شدهاند.
آب جوش: یک لیوان آب را بجوشانید تا به دمای حدود 90 تا 95 درجه سانتیگراد برسد. (میتوانید از کتری استفاده کنید یا آب را روی اجاق بجوشانید و سپس کمی صبر کنید تا کمی از حرارت بیفتد.)
دم کردن برگها:
- برگهای خرد شده را در یک قوری یا یک فنجان بریزید.
- آب جوش را به برگهای تلو اضافه کنید.
- درب قوری یا فنجان را بپوشانید و بگذارید دمنوش حدود 10 الی 15 دقیقه دم بکشد.
صاف کردن دمنوش: پس از دم کشیدن، برگها را از طریق یک صافی جدا کنید و دمنوش را در فنجان بریزید.
طعمدهی: در صورت تمایل میتوانید مقداری عسل یا شکر به دمنوش اضافه کنید تا طعم آن بهتر شود.
نکات:
- میزان برگ: مقدار برگهای تلو را بسته به سلیقه خود تنظیم کنید. اگر طعم ملایمتری میخواهید، میتوانید مقدار کمتری استفاده کنید.
- زمان دم کشیدن: زمان دم کشیدن میتواند بسته به قدرت طعم دلخواه شما تغییر کند. هرچه بیشتر بماند، طعم قویتری خواهد داشت.

خواص درمانی عسل سیاه تلو
- انرژی زا و تقویت بنیه جسمی
- تقویت معده و دستگاه گوارش (درمان اسهال و یبوست به همراه گرده گل)
- کمک به دفع انگل های دستگاه گوارش
- تقویت سیستم ادراری ( کمک به دفع سنگ های کلیه)
- موثر در سردردهای میگرنی
- موثر در کاهش درد و درمان آرتروز
عوارض جانبی
گزارش نشده است.
موارد احتیاط
به عنوان یک قانون کلی در افراد بزرگسال مصرف مواد شیرین حتی عسل باید متناسب با فعالیت بدنی و ذائقه افراد باشد. در مصرف عسل اعتدال داشته باشید. عسل کم ممکن است برای شما فایده کمی داشته باشد و لیکن مصرف زیاد بیش از دو قاشق در روز به صورت روزانه در کل سال اگر فعالیت کمی دارید، توصیه نمیشود.
ارسال دیدگاه
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری شوید
پستهای مرتبط


آخرین نظرات