کشف کنید چگونه میتوانید مراسم عروسی خود را با الهام از زیباییهای طبیعت و فرهنگ غنی ایرانی طراحی کنید. از تمهای...
محصولات زنبور عسل راهبردی امیدوارکننده در درمان بیماری کووید 19
محصولات زنبور عسل به عنوان منبع استراتژی های درمانی و پیشگیری شیمیایی امیدوار کننده علیه کووید 19
مقاله 2020 از سایت معتبر NCBI
William G.Lima, 1 , 2 Júlio C.M.Brito, 1 , 3 and Waleska S.da Cruz Nizer 4
وابستگی نویسندگان
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7536959/ 1 Epidemiological, Economic and Pharmacological Studies of Arboviruses (EEPIFARBO), Marabá Brazil,
2 Department of Clinical Analyses and Toxicology, Pharmacy School, Federal University of Minas Gerais (UFMG), Belo Horizonte Brazil,
3 Department of Research and Development, Ezequiel Dias Foundation (FUNED), Belo Horizonte Minas Gerais, Brazil,
4 Department of Health Sciences, Carleton University, Ottawa Ontario, Canada, William G.Lima, Email: moc.liamtoh@aicamrafovatsugmailliw.
Corresponding author. *Correspondence William G.Lima, Faculdade de Farmácia, Campus Pampulha, Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, Minas Gerais, Brazil. Email: moc.liamtoh@aicamrafovatsugmailliw,
ترجمه: دکتر غلامعلی هلاکو
چکیده
ظهور ویروس کرونا ویروس جدید (SARS ‐ CoV ‐ 2) در سال 2019 در چین، سومین شیوع ویروس کرونا ویروس بسیار بیماریزا است که انسان را آلوده می کند. بیماری ویروس کرونا ویروس (COVID ‐ 19) در سراسر جهان گسترش یافت و به یک اضطراب مهم بین المللی تبدیل شد. با این حال، حتی پس از یک دهه تحقیق در مورد ویروس کرونا، هنوز هیچ واکسن مجاز یا ماده درمانی برای درمان عفونت ویروس کرونا وجود ندارد. در این زمینه، اپیتراپی به عنوان منبع امیدوار کننده دارویی و مواد مغذی برای درمان و / یا پیشگیری از COVID ‐ 19 ارائه می شود. به عنوان مثال، چندین محصول زنبور عسل مانند عسل، گرده گل، بره موم، ژل رویال، موم و سم زنبور عسل، فعالیت ضد ویروسی قوی را در برابر عوامل بیماری زا که باعث سندرم های تنفسی شدید، از جمله محصولات ناشی از ویروس های کرونا می شوند، نشان داده اند. علاوه بر این، مزایای این محصولات طبیعی برای سیستم ایمنی چشمگیر است و بسیاری از آنها در القای تولید آنتی بادی، بلوغ سلولهای ایمنی و تحریک پاسخهای ایمنی ذاتی و سازگار نقش دارند. بنابراین، در صورت عدم وجود ضد ویروس های خاص درمانی در برابر SARS ‐ CoV-2، می تواند یک امید را در جهت کاهش برخی از خطرات مرتبط با COVID ‐ 19 ایجاد کند.
کلمات کلیدی: ضد ویروس، زهر زنبور عسل، موم، COVID ‐ 19، عسل، زنبورهای عسل، گرده گل، بره موم، ژل رویال
مقدمه
ویروس های کرونا، ویروس های بزرگ RNA پوشیده شده هستند که باعث ایجاد طیف وسیعی از بیماری های تنفسی در انسان می شوند، از جمله عفونت های مجاری تنفسی فوقانی خود محدود و ذات الریه شدید. هفت نوع ویروس کرونا که انسان را آلوده می کنند - ویروس کرونا (CoVh) نامیده می شود- شناسایی شده است. از این تعداد، دو مورد به عنوان ویروس آلفا کرونا ویروس (229E و NL63) و پنج مورد به عنوان ویروس بتاکورونا (OC43 ، HKU1 ، SARS ‐ CoV ، SARS ‐ CoV ‐ 2 و MERS ‐ CoV) طبقه بندی می شوند (مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ، 2020 ؛ لیم ، Ng ، Tam ، و Liu ، 2016) سه شیوع ناشی از این CoVh گزارش شده است: سندرم تنفسی حاد و شدید (SARS ‐ CoV) در سال 2002 در چین آغاز شد. سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS ‐ CoV) در سال 2012 در عربستان سعودی آغاز شد. و بیماری همه گیر COVID ‐ 19 (SARS ‐ CoV ‐ 2) که اولین بار در دسامبر 2019 گزارش شد (لیم و همکاران ، 2016 ؛ پارک ، 2020 ). این شیوع اخیر به عنوان مجموعه ای از موارد ذات الریه در شهر ووهان (استان هوبئی ، چین) آغاز شد که با ویروس بتاکورونا مرتبط بود، ویروس کرونا ویروس جدید 2019 (2019 C nCov) (زو و همکاران ، 2020a ) بود. پس از آن، توالی ژنوم 2019 ‐ nCov 89٪ شباهت و 80٪ هویت با SARS ‐ CoV را نشان داد و کمیته بین المللی طبقه بندی ویروس بین المللی 2019 ‐ nCov را به SARS ‐ CoV ‐ 2 تغییر داد (لی و همکاران ، 2014)
COVID ‐ 19 یک بیماری عفونی ناشی از SARS ‐ CoV ‐ 2 است که دستگاه تنفسی تحتانی و سیستم گردش خون را تحت تأثیر قرار می دهد، که در آن علائم بالینی اصلی تب، سرفه و تنگی نفس مانند پنومونی ویروسی دیگر است (دنگ و دیگران ، 2020 ؛ ژای و همکاران ، 2020 ). انتقال کووید-19 عمدتا از طریق قطره های تولید شده در اثر سرفه یا عطسه یا از طریق تماس مستقیم با فرد آلوده از شخص به فرد دیگر اتفاق می افتد (ژای و همکاران، 2020) چندین اقدام پیشگیرانه، مانند فاصله اجتماعی و قفل شدن شهرها، برای کنترل بیماری همه گیر COVID ‐ 19 اتخاذ شده است. با این حال ، این اقدامات سختگیرانه برای کنترل قابلیت انتقال زیاد SARS ‐ CoV-2 در برخی مناطق ، که به یک تهدید بهداشت عمومی در سراسر جهان تبدیل شده است، کافی نیست (پارک، 2020 ). سارس کو-2 در حال حاضر بیش از 20 میلیون نفر را آلوده کرده و تقریباً در همه کشورهای جهان باعث 800000 مرگ شده است (موارد Coronavirus، 2020 ).
با توجه به بحران بهداشت عمومی ایجاد شده توسط COVID ‐ 19، محققان در شناسایی داروهایی با پتانسیل درمانی یا پیشگیری برای درمان و کنترل این عفونت ویروسی متمرکز شده اند. در این زمینه، چندین مطالعه بر مزایای استراتژی تغییر هدف دارو، که هدف آن شناسایی موارد جدید استفاده از داروهای مورد تأیید FDA است، برجسته شده اند. به عنوان مثال، برخی از مراکز تحقیقاتی اثرات درمانی امیدوارکننده هیدروکسی کلروکین / کلروکین، رمدسیویر، لوپیناویر / ریتوناویر، ایورمکتین و دگزامتازون را در برابر موارد شدید کووید -19 گزارش کرده اند (اهن و همکاران ، 2020 ؛ ژای و همکاران، 2020) علاوه بر این ، پیشرفت های اخیر در ایمنی درمانی متمرکز بر mRNA سارس کو-2، و نوع آدنو ویروس واکسن های ناقل 5 با داده های اولیه امیدوار کننده از ایمنی ، تحمل و ایمنی زایی در برابرکووید-19 است (اهن و همکاران ، 2020 ؛ ژو و همکاران، 2020b ). با این حال، تا به امروز، هیچ عامل ضد ویروسی یا واکسن مجاز برای درمان یا جلوگیری از کووید-19 در دسترس نیست و کنترل بیماری هنوز محدود به فاصله اجتماعی و انزوای اجتماعی است (ژایی و همکاران، 2020 ).
آپیتراپی منبع امیدوار کننده ای از عوامل دارویی و تغذیه ای برای درمان و پیشگیری از کووید-19 است. چند محصول زنبور عسل، مانند عسل، گرده، بره موم، ژل رویال، موم و سم زنبور عسل، فعالیت ضد ویروسی قوی را در برابر عوامل بیماری زا که باعث سندرم های تنفسی شدید از جمله محصولات ناشی از کوو-اچ می شوند، نشان داده اند (براون و همکاران، 2016 ؛ هاشم، 2020 ) علاوه بر این ، مزایای این محصولات طبیعی برای سیستم ایمنی چشمگیر است و بسیاری از آنها در القای تولید آنتی بادی، بلوغ سلول های ایمنی و تحریک پاسخ های ایمنی ذاتی و سازگاری نقش دارند (بابایی و همکاران، 2016 ) (شکل 1) بنابراین، در این بررسی کوتاه، هدف ما ارائه اثرات درمانی مرتبط با چندین محصول زنبور عسل است که ممکن است در مبارزه با همه گیری ویروس کرونا ویروس سارس کوو-2 مفید باشد.
شکل 1 -نمایش شماتیک از تأثیرات اصلی محصولات زنبور عسل که می تواند علیه ویروس کرونا ویروس (SARS ‐ CoV ‐ 2) مورد سو استفاده قرار بگیرد [شکل رنگی را می توانید در سایت wileyonlinelibrary.com مشاهده کنید ]
1.1عسل
عسل یک محصول طبیعی همه کاره و پیچیده است که از شهد، دفع شته ها یا ترشحات گیاه و میوه تشکیل می شود. این محصول زنبور عسل از چندین ماده شیمیایی فعال زیستی تشکیل شده است که بسته به نوع زنبور عسل و شرایط محیطی متفاوت است (مئو و همکاران 2017، سمرقندیان و همکاران 2017).استفاده از عسل برای درمان عفونت های میکروبی در تمدن های باستان، مانند یونانی ها، چینی ها، مصری ها، رومی ها، مایاها و بابلی ها، بیش از 5500 سال قدمت دارد (مئو و همکاران ، 2017). به عنوان مثال، عسل در طب سنتی برای درمان چندین بیماری تنفسی ویروسی، مانند برونشیت، عفونت های گلو، ذات الریه و آنفولانزا مورد استفاده قرار گرفت (سمرقندیان و همکاران ، 2017) واتانابه و همکاران ( 2014 ) نشان داد که عسل مانیوکای استرالیا و نیوزیلند به دلیل اثرات ضد ویروسی و تأثیر آن بر ضد ویروس آنفلوانزا در آزمایشگاه (IC 50 3.6 ± 1.2 میلی گرم در میلی لیتر) تعامل هم افزایی با ضد ویروس های zanamivir یا oseltamivir دارد. بنابراین ، این مطالعه برای هدف درک بهتر، اثر ضد ویروسی عسل را علیه ویروس های تنفسی تأیید می کند(واتانابه و همکاران، 2014 ).
فعالیت ضد ویروسی برخی از انواع عسل ها به چندین خاصیت از جمله اثر اسمزی، pH طبیعی کم و وجود چندین ترکیب طبیعی (به عنوان مثال، پراکسید هیدروژن، اسیدهای فنلیک، فلاونوئیدها و لیزوزیم) نسبت داده شده است (سمرقندیان و همکاران ، 2017 ). فلاونوئیدها ، مانند کوئرستین و مشتقات آن (به عنوان مثال، روتین، ایزورهمنتین، کوئرسیترین و ایزوکوئرستین) اغلب در نمونه های بره موم و عسل یافت می شوند و فعالیت ضد ویروسی علیه ویروس آنفلوانزا نشان داده اند( چویی و همکاران، 2015) انسداد تنفسی انسان(کائول و همکاران، 1985) راینو ویروس انسانی( گانسان و همکاران، 2012، سونگ و همکاران، 2013)، متاپنومو ویروس انسانی (کومارولی و همکاران ، 2015) ، پاراآنفلوانزا (کائول و همکاران ، 1985) و ویروس بتاکورونا (SARS ‐ CoV) (یی و همکاران ، 2004 ).پیشنهاد می شود که این ترکیبات مهار 3 "کیموتریپسین" مانند پروتئیناز سیستئین (3C مانند ) hCoV (SARS ‐ CoV) باشند. این آنزیم به دلیل نقش حیاتی آن در چرخه زندگی ویروسی، یکی از امیدوار کننده ترین اهداف کشف دارو علیه ویروس های کرونا است (چن و همکاران ، 2006 ). با این حال ، اثر ضد ویروسی عسل در برابر ویروس کرونا ویروس جدید (SARS ‐ CoV-2) هنوز تأیید نشده است. تجزیه و تحلیل اخیر شیمی محاسباتی، عملکرد بالقوه عسل علیه SARS ‐ CoV ‐ 2 را پیشنهاد می کند. هاشم ( 2020) ، از طریق مدل سازی مولکولی، نشان داد که شش ترکیب زنبور عسل و بره موم (3 ‐ اسید فنیللاکتیک ، اسید کافئیک فنیل استر [CAPE] ، لومیکروم ، گالانگین ، کرایسین و اسید کافئیک) مهارکننده های بالقوه SARS ‐ CoV ‐ 2 3C‐ هستند.
عسل علاوه بر فعالیت ضد میکروبی امیدوار کننده، سیستم ایمنی بدن را نیز تحریک می کند و توانایی ایمنی را بهبود می بخشد ، که ممکن است از شدت ذات الریه ویروس کرونا ویروس بکاهد. به عنوان مثال ، افزودن عسل به آب آشامیدنی (22 گرم در لیتر به میزان آزاد) تولید آنتی بادی علیه ویروس آنفلوانزای مرغی H9N2 را افزایش داده و نسبت هتروفیل / لنفوسیت را در بلدرچین های ژاپنی کاهش داد، تأیید می کند که عسل پاسخ ایمنی بدن را در مقابل این بهبود ویروس می بخشد (بابایی و همکاران، 2016).
به دلیل فعالیت ضد ویروسی امیدوارکننده آن، آزمایشات بالینی برای تأیید اثر عسل در برابر سارس کو-2 انجام شده است. یک مطالعه تصادفی، چندمرکز و کنترل شده در مرحله 3 در حال تجزیه و تحلیل مزایای درمانی مکمل عسل (1 گرم در کیلوگرم در روز برای 14 روز متوالی به 2 تا 2 دوز تقسیم شده) در بیماران با کووید-19 (شماره آزمایش بالینی ملی NCT04323345)جدول1) اجرا شد. در یک آزمایش بالینی دیگر، گروهی از پاکستان با هدف ارزیابی اثرات Nigella sativa / Black Cummins (1 میلی گرم از راه خوراکی) و عسل (30 میلی لیتر در ساعت 12/12 ساعت) در پاکسازی سارس کو2، کاهش شدت علائم کووید-19 و کاهش میزان مرگ و میر (شماره آزمایش بالینی ملیNCT04347382 ) نتایج این آزمایشات بالینی، و همچنین سایر مطالعات بالینی، نشان دهنده سودمندی عسل در دارو درمانی کووید-19 بود (جدول1).
جدول -1- کارآزمایی های بالینی تصادفی و دو سو کور در مورد استفاده درمانی و پیشگیری از محصولات زنبور عسل علیه بیماران مبتلا به کووید-19
NCT | کشور | شماره ثبت | محصول زنبور عسل | مداخله | مرحله مطالعه | وضعیت مطالعه | دسته تنظیمات |
---|---|---|---|---|---|---|---|
NCT04323345 | مصر | 1000 | عسل | مکمل 1 میلی گرم در یک کیلو در روز به مدت14 روز به مدت 2-3 روز تقسیم شده با مراقبت استاندارد | 3 | غربالگری | درمان/ چندمرکزی |
NCT04347382 | پاکستان | 30 | عسل | 30 میلی لیتر عسل خوراک دوبار در روز به مدت 14 روز و پودردانه سیاه دانه (1 میلی گرم) دو بار در روز در کپسول حداکثر 14 روز مراقبت | 3 | غربالگری | درمان/ چندمرکزی |
NCT04480593 | برزیل | 120 | عساره بره موم سبز برزیلی | 400 تا 800 میلی گرم در روز به صورت خوراکی یا از طریق لوله بینی- مراقبت عمومی یا مراقبت استاندارد | 2 | غربالگری | درمان/مرکز واحد |
aNTC: آزمایش بالینی ملی.
مراقبت های استاندارد: شامل مراقبت های علامت دار استاندارد همراه با استفاده از ضد باکتری یا ضد ویروس (در صورت توصیه توسط متخصص ریه یا متخصص بیماری های عفونی). درمان ضد باکتری یا ضد ویروسی فعلی از جمله لوپیناویر
با این حال، چندین مطالعه بالینی و پیش بالینی (جدول 2) منشا عسل و اینکه آیا عسل تگ گل، چند گل یا مخلوط است را نشان نداده است، که محدودیت این مطالعات است. فعالیت ضد میکروبی عسل به ترکیب شیمیایی آن بستگی دارد که بسته به منابع گیاهی، متابولیسم زنبور عسل و شرایط محیطی، فصلی و آب و هوایی متفاوت است ( دی – ملو و همکاران، 2018) . به عنوان مثال، ترکیبات فنلی جز ء اصلی عسل هستند که با فعالیت ضد ویروسی مرتبط هستند و بر اساس منشا گیاه شناسی آنها تغییرات قابل توجهی دارند. این تغییرات به طور قاطع بر خاصیت درمانی عسل تأثیر می گذارد. وجود مواد شیمیایی شیمیایی فنلی در عسل می تواند به عنوان ابزاری برای طبقه بندی و احراز هویت به ویژه در مورد انواع تک گل استفاده شود (کیانکوزی و همکاران، 2018) بنابراین، منشأ گیاهی و جغرافیایی عسل از عوامل اساسی برای تضمین مقایسه بین مطالعات مختلف است و باید تا حد امکان تعیین شود.
جدول 2 - خلاصه ای از سطح مدارک موجود در مورد اثر ضد ویروسی محصولات زنبور عسل ، با تمرکز بر فعالیت علیه سارس کو-2
نوع مدرک | عسل | بره موم | ژله رویال | موم | گرده گل | زهر زنبور عسل |
---|---|---|---|---|---|---|
پیش بالینی درون تنی یا برون تنی شواهدی علیه بیماری سارس کو-2 | ||||||
کارآزمایی بالینی در حال حاضر علیه سارس کو-2 | ✔ | ✔ | ||||
پیش بالینی درون یا برون تنی- شواهدی از فعالیت ضد ویروسی ( به جزء سارس کو-2 | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ |
شواهد بالینی از فعالیت ضد ویروسی( به جز در برابر سارس کو-2 - پیروفیلاکسی) | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | |
شواهد بالینی از فعالیت ضد ویروسی ( به جز در برابر سارس کو-2) | ✔ | ✔ |
2-1 بره موم
بره موم (چسب زنبور عسل) ماده ای صمغی است که توسط زنبورهای عسل از موادی که از قسمتهای مختلف گیاهان مانند برگ ها، گل ها، جوانه ها و ترشحات جمع می شود، تولید می شود. زنبورهای عسل به دلیل خواصی که بره موم دارد از بره موم در ساخت و سازگاری کندوهای خود استفاده می کنند( انجوم و همکاران، 2019)به طور کلی، بره موم تقریباً از 50٪ رزین ، 30٪ موم ، 10٪ روغن اساسی، 5٪ گرده و 5٪ ترکیبات آلی مختلف از جمله پلی فنول ها ، فلاونوئیدها، اسیدهای آمینه، مواد معدنی، اتانول، ویتامین A ، ویتامین B و ویتامین E تشکیل شده است (انجوم و همکاران، 2019؛ سیهری و همکاران، 2017). از آنجا که بره موم معمولاً به عنوان یک ماده ضد میکروبی علیه باکتری ها، ویروس ها و سایر میکروارگانیسم های بیماریزا که به کندو حمله می کنند، استفاده می شود (انجوم و همکاران ،2019)، چندین مطالعه با هدف بررسی فعالیت آن در برابر عوامل بیماریزای انسانی مرتبط انجام شده است(سیهری و همکاران ، 2017). در این زمینه ، بره موم اثرات ضد ویروسی امیدوار کننده ای را در شرایط in vitro و in vivo علیه ویروس آنفلوانزا ( شیمیزو و همکاران، 2018) ، انسداد تنفسی انسان( تومومی تاکاشیتا و همکاران ، 2013 ) و رینو ویروس انسانی( کوون و همکاران، 2019 ) نشان داد.
فعالیت ضد ویروسی بره موم با وجود ترکیبات فنلی (به عنوان مثال، گالانژین، کرایسین، اسید کوماریک P، کامپرول و کوئرستین) همراه است که جذب و ورود ویروس به سلولهای میزبان را مسدود یا کاهش می دهد (کوون و همکاران، 2019 ؛ اشنیتسلر و همکاران، 2010 ). از آنجا که این مراحل اولیه چرخه ویروسی در نظر گرفته می شود، استفاده از بره موم برای شیمی درمانی بهتر استفاده کرد و می تواند مناسب باشد. مانند عسل علاوه بر این، بره موم شناخته شده است که باعث تحریک پاسخ ایمنی سازگار می شود، که اثر ضد ویروسی پیشگیری کننده آن را تقویت می کند (بابایی و همکاران ، 2016 ).
با این حال ، باید مطالعات بالینی برای ارزیابی اثر محافظتی بره موم در برابر عفونت های ریوی ناشی از CoVhs ، مانند SARS ‐ CoV-2 (جدول 2) انجام شود. علاوه بر این، انجام آزمایشات بالینی تصادفی و کنترل شده برای ارزیابی پتانسیل درمانی بره موم در برابرکووید-19 مهم است. در همین راستا، در حال حاضر، یک مطالعه تصادفی فاز 2 در برزیل برای ارزیابی تأثیر استفاده از عصاره بره موم سبز برزیلی (400 یا 800 میلی گرم در روز از راه خوراکی یا از طریق لوله بینی داخل مغزی) در زمان وابستگی به اکسیژن درمانی (در روزها) انجام شده است. و زمان بستری شدن (در روز) در بیماران مبتلا به کووید -19شماره آزمایش بالینی ملی: NCT04480593 ) ( جدول -1)
3-1 ژله رویال
ژل رویال یک ماده ترشحی غده حلقی زنبور با رنگ سفید مایل به زرد، طعم ترش چسبناک ژلاتینی و بوی کمی فنول است.توسط زنبورهای عسل جوان کارگر تولید می شود و در تغذیه لاروها و ملکه های بالغ مورد استفاده قرار می گیرد.ژل رویال یک کلوئید اسید (3/6–4/2 pH) است که از آب (60٪ - 70٪)، قند (12٪ - 15٪)، پروتئین ها (12٪)، لیپیدها (5٪ - 6٪) و مقادیر کم تشکیل شده است.ویتامین ها و نمک های معدنی (Fratini، Cilia، Mancini و Felicioli، 2016a ).
برخی مطالعات نشان داده است که ژله رویال خام یا خالص دارای فعالیت ضد میکروبی قابل توجه است.استفاده از ژله رویال به تنهایی یا همراه با بره موم باعث کاهش بار ویروسی آزمایشگاهی سلولهای آلوده به ویروس آنفلوانزا A2 می شود (Filipic & Likar، 1976a ).علاوه بر این، شواهد بالینی نشان می دهد که ترکیب ژله رویال با سایر محصولات زنبور عسل از ابتلا به بیماری در هنگام شیوع آنفلوانزا جلوگیری می کند.به عنوان مثال، فراوانی آنفولانزا در مقایسه با بیماران درمان نشده در بین بیمارانی که از آپسی کمپلکس متشکل از عسل، ژله رویال (2٪)، گرده (3٪) و بره موم (1٪) استفاده می کردند، به طور قابل توجهی پایین تر بود (3.7٪ بروز).38٪ بروز (فیلیپیک و لیکار، 1976aآ).با این حال، نویسندگان طرح درمانی استفاده شده (مسیر تجویز، دفعات و زمان درمان) را روشن نمی کنند.این درک تأثیر ژله رویال در ترکیب با سایر محصولات زنبور عسل در پیشگیری از بیماری های تنفسی ویروسی را محدود می کند.علاوه بر این، این تنها مطالعه بالینی در مورد فواید ژله رویال در پیشگیری از بیماری های ویروسی مجاری تنفسی است، که بی توجهی به این موضوع را در ادبیات پزشکی نشان می دهد (جدول2)
علاوه بر اثر ضد ویروسی که توسط ژله رویال به نمایش گذاشته می شود، به دلیل مزایای آن برای تقویت سیستم ایمنی می تواند از آن به عنوان یک عامل پیشگیری کننده نیز استفاده شود.مطالعه ای که روی موش ها انجام شد، تولید بیشتر آنتی بادی ها و تکثیر سلولی در سیستم ایمنی را در میان حیواناتی که مکمل ژله رویال (0.1 میلی لیتر ژله رویال در 7 روز) دریافت کرده اند، نشان داد (Šver و همکاران، 1996).این نتایج پتانسیل درمانی و پیشگیری کننده ژله رویال و اجزای آن را در برابر سندرم های تنفسی انسان مانند عامل ایجاد کننده بیماری همه گیر فعلی، یعنی SARS ‐ CoV ‐ 2 برجسته می کند.
نکته مهم، برخی از پپتیدهای جدا شده از ژله های رویال، مانند ژله ها (ژل I-IV)، عوامل ضد باکتری و ضد قارچی قوی هستند، که می تواند برای جلوگیری از عفونت های مشترک در بیماران مبتلا به COVID ‐ 19 مفید باشد.یک بررسی سیستماتیک که بار عفونت های مشترک را در بیماران مبتلا به SARS ‐ CoV ‐ 2 تأیید شده ارزیابی می کند، نشان می دهد که به طور کلی، 7٪ از بیماران بستری در COVID ‐ 19 در بیمارستان با عفونت مشترک باکتریایی روبرو شده اند، در مطالعاتی که فقط شامل بیماران ICU (لانسبری، لیم، باسکاران و لیم، 2020 ).گونه باکتری هایی که معمولاً با COVID ‐ 19 در ارتباط هستند Mycoplasma pneumoniae و به دنبال آن سودوموناس آئروژینوزا، Haemophilus influenzae و Klebsiella pneumoniae است.بعلاوه، برخی از عوامل بیماری زای قارچی، مانند Candida albicans، Aspergillus flavus، Aspergillus fumigatus و Candida glabrata، در بیماران آلوده به SARS ‐ CoV ‐ 2 نیز شناسایی شده اند (لانسبری و دیگران، 2020 ).در این راستا، ژله ها فعالیت زیادی در برابر K.pneumoniae نشان داده اند (ژلین ‐ I: 10 میکروگرم در میلی لیتر ؛ ژلین ‐ II: 15 میکروگرم در میلی لیتر)، P.آئروژینوزا (ژلین ‐ I: 10 میکروگرم در میلی لیتر ؛ ژلین ‐ II: 15 میکروگرم در میلی لیتر ؛ Jelleine ‐ II: 30 میکروگرم در میلی لیتر) و C.albicans (Jelleine ‐ I: 2.5 میکروگرم در میلی لیتر ؛ Jelleine ‐ II: 2.5 میکروگرم در میلی لیتر)در شرایط آزمایشگاهی (Fontana و همکاران، 2004 ).همانطور که توسط لانسبری و همکاران نشان داده شده است.( 2020)، اینها گونه هایی هستند که اغلب از بیماران بستری شده با COVID ‐ 19 بهبود می یابند، بنابراین مزایای ژل رویال در جلوگیری از عفونت ها مشترک است.
4-1-موم
موم یک ترکیب آلی پیچیده بر پایه لیپید است که به صورت مایع توسط غدد مومی تخصصی زنبورهای جوان ترشح می شود. این در مقیاس تشکیل می شود و در تماس با هوا جامد می شود (فراتینی و همکاران ، 2016b ؛ اسونجاک و همکاران ، 2019 ). موم مخلوطی است از بیش از 300 ترکیب ، از جمله استرهای اسید چرب(~67%)، هیدروکربن ها (~12 – - 16%) ، اسیدهای چرب آزاد (~12 – - 14%) ، الکل چرب(~1%) ، دیاسترها ، و مواد برون زا ، مانند باقی مانده بره موم ، گرده ، و قطعات کوچک از عوامل تشکیل دهنده گل (فراتینی و همکاران،2016a).
در سال های اخیر ، اثر عصاره خام موم و عصاره های متانول ، استن و اتانول آن در برابر باکتری ها و قارچ های بیماری زا بررسی شده است (فراتینی و همکاران2016b ). در مورد فعالیت ضد ویروسی آن ، فقط یک مطالعه شناسایی شده است (محمد و همکاران، 2015 ) اثر ضد ویروسی چهار عصاره موم (مانند موم سفید اتانول (EWBW) ، موم سیاه اتانول (EBBW) ، موم سفید استن (AWBW) و موم سیاه استون) را نشان دادند. ABBW)) علیه ویروس های DNA (آدنوویروس ‐ 7) و RNA (ویروس تب دره ریفت ( محمد و همکاران ، 2015) در این مطالعه ، درمان سلولهای ویروس آلوده به سروتیپ 7 آدنوویروس انسانی (آدنوویروس ‐ 7) با ABBW و EBBW (100 میکروگرم در میلی لیتر) باعث کاهش بار ویروسی به ترتیب در 55.33٪ و 16.50٪ در مقایسه با سلول های درمان نشده شد. از طرف دیگر ، تأثیر موم بر علیه ویروس تب دره ریفت (RVFV) کمتر مشهود بود. همه عصاره ها در مقایسه با سلول های آلوده کمتر از 10٪ ویروسی را کاهش می دهند (ABBW و EWBW: 5.16٪ و AWBW و EBBW: 7.69٪)(محمد و همکاران ، 2015)) این نتایج نشان می دهد که موم به طور عمده در برابر ویروس های DNA عمل می کند ، و اثر ضد ویروسی آن به شرایط استخراج و منشا گیاهانی موم ها بستگی دارد. سارس کو-2، مشابه RVFV ، یک ویروس RNA تک پوشیده و تک رشته ای است که می تواند به اثرات ضد ویروسی عصاره موم حساس باشد. با این حال ، از آنجا که اثر ضد ویروسی موم ضعیف بررسی شده است ، هیچ مدرک بالینی برای حمایت از این فرضیه یافت نشده است (جدول 2). ما مطالعات بیشتری را برای ارزیابی پتانسیل مکمل موم عسل به عنوان یک استراتژی برای مبارزه با عفونت های ویروسی ، به ویژه موارد ناشی از ویروس های تنفسی مانند ویروس آنفلوانزا و سارس-کو-2 ، تشویق می کنیم.
5-1 گرده گل
گرده پودر خوبی است که توسط گیاهان گلدار تولید می شود و توسط زنبورها جمع آوری می شود. وقتی با شهد (و / یا عسل) و مواد بزاقی مخلوط شود ، از آن به عنوان ذخیره اصلی غذا برای کندو استفاده می شود (دنیسوف و دنیسوف-پیترزیک، 2016 ؛ تاکور و ناندا 2020 ). گرده زنبور عسل از پروتئین ها (5٪ - 60٪) ، اسیدهای آمینه ضروری ، قندهای احیا کننده (13٪ - 55٪) ، لیپیدها (4٪ - 7٪) ، اسیدهای نوکلئیک (به ویژه RNA) ، فیبر خام (0.3٪ تا20٪ )و اجزای جزئی مانند مواد معدنی (کلسیم ، منیزیم ، آهن ، روی ، مس ، کلسیم و سدیم) ، ویتامین ها (پروویتامین A ‐ - [بتا کاروتن] ، ویتامین E [توکوفرول] ، نیاسین ، تیامین ، بیوتین ، و اسید فولیک) ، آنزیم ها ، فیتواسترول ها ‐ بتا سیتوسترول ، P ‐ سیتوسترول و ترپن ها) ، فلاونوئیدها (کاتچین ها ، کامفرول ، کوئرستین و ایزورهامنتین) و رنگدانه های کاروتنوئید آلی لیکوپن و زئاکسانتین (تاکور و ناندا،2020 )
گرده زنبور عسل در شیمی درمانی پروفیلاکسی چندین بیماری عفونی مورد استفاده قرار گرفته است زیرا نشان داده شده است که باعث افزایش ایمنی پرندگان می شود (بابایی و همکاران، 2016 ) ، موش ها (کیوپلی و همکاران2010) و انسان (فیلیپیک و لیکار ، 1976 b). اگرچه برخی مطالعات فعالیت ضد باکتریایی عصاره های به دست آمده از گرده زنبور عسل را در برابر باکتری های گرم مثبت و گرم منفی گزارش کرده اند ، اما هیچ یک از آنها خاصیت ضد ویروسی آن را نشان نداده است (فاتروکاوا و همکاران ، 2013 ؛ مورگوان و همکاران ، 2015 )
با این حال ، بسیاری از ترکیبات موجود در گرده زنبورعسل ، به ویژه پلی فنول ها ، فعالیت امیدوار کننده ای را علیه CoVhs مانند SARS ‐ CoV و MERS دارند ( چن و همکاران.، 2006 ؛ یی و همکاران.، 2004 ) هشت نوع مختلف ترکیبات فنلی در تجزیه و تحلیل کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا در گرده زنبور عسل شناسایی شده اند. این ترکیبات را می توان به دو گروه تقسیم کرد: و ترکیبات غیر فلاونوئیدها ، مانند اسیدهای فنلی(دنیسوف و دنیسوف-پیترزی ، 2016 ؛ تاکور و ناندا ، 2020) مواد شیمیایی شیمیایی فنلی با غلظت بالاتر در گرده زنبور عسل کوئرستین و کامپرول و همچنین مشتقات گلیکوزیدهای آنها هستند( رزپسکا استزکو و همکاران، 2015 ). به گفته یی و همکاران ( 2004 ) ، کوئرستین از ورود سارس- کو به سلولهای Vero E6 در شرایط آزمایشگاهی جلوگیری کرد. غلظت مورد نیاز برای مهار 50٪ سارس کو (EC 50 ) 83.4 میکرومولار بود که با توجه به غلظت بالای این ترکیب در گرده زنبور عسل (60 میکرومول بر گرم گرم کوئرستین در گرده گیاه Apis mellifera L) مقدار نسبتاً کمی است. ((کارپس و همکاران ، 2013 ). علاوه بر این ، کوارستین ‐ 3β ‐ گالاکتوزید ، یک گلیکوزید مشتق شده از کوئرستین است که اغلب در گرده زنبور عسل یافت می شودرزپسکا استزکو و همکاران2015 ) ، به سارس-کو3CL متصل می شود و فعالیت پروتئولیتیک آن با IC مهار از 4.95 ± 42.79 میکرومتر می شود. این اثر مهاری SARS ‐ CoV 3CL pro به گروه هیدروکسیل کوئرستین بستگی دارد که پیوند هیدروژنی با مانده Gln189 موجود در سایت فعال 3CL pro تشکیل می دهد (چن و همکاران ، 2006 ). از آنجا که SARS ‐ CoV ‐ 2 3CL pro همان مانده Gln189 را در محل فعال خود حفظ می کند ، پیشنهاد می شود که پروتئاز اصلی ویروس کرونا نیز ممکن است به اثر مهاری کوئرستین و مشتقات آن حساس باشد. نکته مهم ، یک مطالعه محاسباتی اخیر نشان داده است که پیش بینی می شود کوئرستین با Gln186 در محل فعال SARS ‐ CoV ‐ 2 3CL pro یک پیوند هیدروژن ایجاد کند.، که منجر به انرژی اتصال کم ( .5 .5 ۵ کیلو کالری در مول) و در نتیجه تمایل اتصال بالا (۳ 2 ۲ × ۱۰۵ M -1 ) می شود (رحمان ، الجمی و حسین ، ۲۰۲۰ ).
کامپرول و آنالوگهای گلیکوزید آن پروتئین کانال 3a ویروس کرونا را مهار می کنند. پروتئین 3a یک کانال انتخابی کاتیونی تشکیل می دهد که در سلول آلوده بیان می شود و در مکانیسم انتشار ویروس نقش دارد. بنابراین ، داروهایی که کانال یونی را مهار می کنند ، می توانند از انتشار ویروس جلوگیری کرده و به منبعی برای توسعه عوامل ضد ویروسی درمانی جدید علیه سارس کو-2 تبدیل شوندبرکوی و دنیسون، 2004 ؛ لی و همکاارن 2020 ). شوارتز و همکاران ( 2014 ) نشان داد که در تخمکهای Xenopus laevis (قورباغه پنجه آفریقایی) با بیان پروتئین سارس کو- 3a ، جریان حساس Ba 2+ ضعیف توسط کامپرول در 40 میکرومول مهار می شود. در مقایسه با آگلیکون ، گلیکوزیدهای کامپرول آزمایش شده به سختی در باکتری تأثیر می گذارد2+ جریان درون زای حساس قوی ترین گلیکوزید کامفرول در برابر پروتئین SARS ‐ CoV 3a است (IC 50 2.3 میکرومولار) و به دنبال آن تیلیروسید ، آفزلین و کامپرول ‐ 3 ‐ O ‐ α ‐ رامنوپیروزانوزیل (1 → 2) [α ‐ rhamnopyranosyl (1 6]) ] ‐β ‐ گلوکوپیرانوزید (شوارتز و همکاران ، 2014 ). علاوه بر این ، یک مطالعه اتصال مولکولی نشان داد که کامپفرول همچنین ممکن است بر روی SARS ‐ CoV ‐ 2 3CL pro عمل کند ، به ترتیب انرژی اتصال و میل اتصال −7.8 کیلوکالری / مول و 5.2 × 10 5 M -1 را نشان می دهد. این دو پیوند هیدروژنی تشکیل می دهد ، که در آن یکی با مانده Gln189 که قبلاً شرح داده شد برای فعالیت کاتالیزوری 3CL pro حیاتی است (رحمان و همکاران ، 2020 ).
علاوه بر این ، کوئرستین و کامفرول اثرات مهاری بر التهاب (IL-6 ، IL-8 ، IFN-γ ، iNOS ، COX-2 ، NF-kB و TNF-α) دارند (پان ، لای ، و هو ، 2010 ) و اکسیداتیو واسطه های استرس (LOX ‐ 1 ، RNS و ROS)(بانجرانهور و آرتانتی 2014 ). این نشان می دهد که آنها همچنین می توانند از عوارض ایمنی مرتبط با COVID ‐ 19 جلوگیری کنند ، مانند سندرم فعال سازی ماکروفاژ(همچنین به عنوان لنفوهیستوسیتوزس hemophagocytic ثانویه شناخته می شود) ، که منجر به "طوفان سیتوکین" بالقوه کشنده و سندرم زجر تنفسی حاد می شود (ماریک و کاتراواس 2020) بنابراین ، اثر ضد التهابی و ضد ویروسی گرده بسیار مهم است زیرا از زمان بروز عوارض ایمنی مانند طوفان سیتوکین ، درمان ضد ویروسی به تنهایی کافی نیست و باید با درمان ضد التهابی مناسب ترکیب شود( بیانکاتلی و همکاران، 2020 ؛ ژای و همکاران. ، 2020 ) بنابراین ، گرده زنبورعسل ، که محصول زنبور عسل با مقادیر زیادی کورستین ، کامفرول و مشتقات آن است ( رزپسکا(Rzepecka ‐- استجکو و همکاران، 2015 ) ، می تواند یک گزینه جایگزین برای مبارزه با COVID ‐ 19 باشد (جدول2)
1.6 زهر زنبور عسل
سم زنبورعسل توسط زنبورهای ماده کارگر تولید می شود و از چندین جزء فعال تشکیل شده است ، از جمله آنزیم ها (به عنوان مثال ، فسفولیپاز A2 و هیالورونیداز) ، پپتیدها (به عنوان مثال ، ملیتین ، آپامین ، پپتید دگرانولاسیون سلول ماست سل ، آدولاپین) ، اسیدهای آمینه ، فسفولیپیدها ، قندها ، آمین های بیوژنیک ، ترکیبات فرار ، فرمون ها و آب(> 80٪) ( ویبی و همکاران، ، 2019 ). در غلظت های بالا ، سم زنبور عسل می تواند باعث درد ، التهاب و واکنش های آلرژیک در انسان شود. علاوه بر این ، می تواند باعث ایجاد استرس بیش از حد در سیستم ایمنی بدن شود ، که اغلب منجر به مرگ می شود. از طرف دیگر ، غلظت کم (حداکثر 5 میکروگرم در میلی لیتر) از این محصول زنبور عسل اثرات دارویی مختلفی را در مدل های حیوانی مانند اثرات ضد التهابی ، درد ، ضد میکروب و ضد تومور نشان داده است (معماریانی و همکاران ، 2019؛ استیلز و همکاران2017). جالب توجه است ، انكوباسيون هم زمان غلظت هاي غير سيتوتوكسي سم زنبور عسل يا مليتين ، ماده اصلي سم زنبور عسل ، به طور قابل توجهي تكثير ويروس آنفلوانزا A (PR8) و ويروس متداول تنفسي (RSV) را مهار مي كند (Uddin و همکاران ، 2016 ) . علاوه بر این ، سم زنبورعسل تمایز سلولهای بیان کننده FOXP3 in را در سلولهای CD4 T و تیموسیتهای CD4 بالغ افزایش داد. این نشان می دهد که سم زنبورعسل تمایز سلول های T نظارتی انسان را تحریک می کند ، که نقش مهمی در پاسخ ایمنی در برابر عفونت SARS ‐ C(کارامالهو و همکاران ، 2015 ) دارد.
بنابراین ، مطالعات آینده در شرایط in vitro و in vivo ممکن است روشن کند که آیا از سم زنبور عسل و اجزای آن می توان به عنوان یک ماده ضد ویروسی علیه SARS ‐ CoV-2 یا به عنوان یک فعال کننده سیستم ایمنی در برابر COVID ‐ 19 استفاده کرد (جدو2-) علاوه بر این ، می توان سمیت ملیتین را با استراتژی های شیمیایی ، مانند ترکیب با پلی اتیلن گلیکول (PEGylation) ، کوتاه کردن و سنتز پپتید با اسیدهای آمینه دکستروژن ( d -) کاهش داد ((معماریان و همکاران ، 2019). این روش ها سمیت زهر زنبور عسل را به حداقل می رساند و استفاده از غلظت های بالاتر این محصول زنبور را در برابر عفونت های ویروسی امکان پذیر می کند.
2- نتیجه گیری
محصولات زنبور عسل به دلیل خواص درمانی و دارویی متعددی شناخته می شوند که از ابتدای تمدن بشری تاکنون مورد کاوش قرار گرفته اند. از این میان ، اثر ضد ویروسی و توانایی تحریک سیستم ایمنی بدن با استفاده از محصولات زنبور عسل به عنوان گزینه جایگزین بالقوه امیدوار کننده در درمان عفونت های تنفسی ویروسی شدید مانند کووید-19 برجسته است. علاوه بر این ، بجز زهر زنبور عسل ، آپیس كمپلكس ها به طور كلی تحمل شده و به راحتی در دسترس هستند ، كه می تواند به دسترسی گسترده در مواقع همه گیری كمك كند. اثرات تعدیل کننده سیستم ایمنی ، ضد ویروسی ، ضد التهاب ، آنتی اکسیدان و برطرف کننده فرآورده های مختلف زنبورها و اجزای شیمیایی آنها می تواند در پیشگیری ، درمان خاص و حتی درمان علامتی کووید-19 مفید باشد. با این حال ، تعداد شواهد موجود قریب به اتفاق است ، و آزمایش های بالینی تصادفی و کنترل شده بزرگ باید برای ارزیابی سود واقعی درمانی در برابر سارس کو-2 انجام شود. در این راستا ، در اینجا ، ما امکانات بیشمار درمانی را در مبارزه با کووید -19 ارائه می دهیم و اهمیت محصولات زنبور عسل را به عنوان یک منبع امیدوار کننده از استراتژی های درمانی و پیشگیری کننده در برابر این بحران بهداشت عمومی آشکار می کنیم.
ما را با نظرات خود تشویق کنید
ارسال دیدگاه
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری شوید
آخرین نظرات